Translate

divendres, 16 de març del 2012

Espanya ja supera als Estats Units en obesitat infantil



A principis d'aquest any, tota la premsa espanyola publicava aquesta notícia alarmant: Espanya ja supera als Estats Units en obesitat infantil.  El 19% dels nens espanyols són obesos, un 4% més als Estats Units, segons un estudi pioner a Espanya, avalat pel Ministeri de Ciència, que ha durat més de 5 anys i ha tingut més de 2000 voluntaris. La xifra és molt preocupant, ja que els nens obesos poden esdevenir adults obesos si no s'actua a temps, i acabar amb malalties derivades del sobrepès o l'obesitat com la diabetis, la hipertensió, colesterol, síndrome metabòlic i un llarg etcètera.

A Catalunya, hi ha 80.000 nens (un 14%) amb sobrepès i 63.000 obesos (11%). Un de cada quatre nens catalans d'entre 5 i 14 anys està, al menys, un 10% per sobre del pes recomanat. I per tenir dates encara més properes, a Andorra no som una excepció. L'any 2010 ja va sortir als nostres mitjans de comunicació que augmentaven els casos de sobrepès i obesitat infantil: un estudi realitzat pel Servei de Salut Escolar revelava que un 26% dels nens d'entre 11 i 13 anys patíen obesitat o sobrepès.

Aquestes notícies ens han de fer reflexionar, ja que s'estima que més de la meitat de nens obesos, seran adults obesos. La infància és un bon moment per establir hàbits de vida saludables, a tots nivells. L'exercici físic i uns bons hàbits alimentaris són fonamentals per gaudir de bona salut. I és important recalcar que els hàbits alimentaris no és només el que mengem, sinó també com ho mengem. Els més petits de la casa han d'aprendre que hi ha unes hores per menjar, que cal menjar a taula, ben asseguts i dedicar un temps a mastegar per alimentar-se correctament. 

Animem a tots els pares, a que dediquin el temps suficient a taula amb els seus fills. Hi ha moltes eines en marxa per ajudar a prevenir el sobrepès i l'obesitat infantil, com l'estartègia NAOS o el codi PAOS dels que ja us hem parlat en un post anterior. 

Avui acabem el post amb la piràmide de l'activitat física a la infància i a l'adolescència, esperant que entre tots, ens belluguem per fer que aquestes xifres canviin.

Piràmide de l'activitat física a la infància i a l'adolescència. Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada