Translate

dimecres, 28 de març del 2012

L'agricultura ecològica


L'agricultura ecològica és un sistema de producció agrícola que respecta els cicles vitals dels sistemes naturals, que preté minimitzar l'impacte de l'home al medi ambient. L'aplicació de les tècniques actuals de conreu (agricultura industrial) ha fet que apareguin una sèrie de problemes que podríen ser minimitzats mitjançant l'agricultura ecològica, com són la pèrdua de la fertilitat i erosió del sol, la problemàtica del monocultiu, la contaminació de recursos naturals o la pèrdua de la qualitat natural dels aliments, entre altres.

L'agricultura ecològica es basa en una sèrie de bones pràctiques, que es procuren respectar a tots nivells, des del conreu dels mateixos, distribució, comercialització i consumidor final. Aquestes pràctiques inclouen:
  • Rotació de cultius
  • Restricció de pesticides i fertilitzants sintètics
  • Prohibició de la utilització d'organismes modificats genèticament
  • Aprofitament dels recursos, com els fems per la fertilització o aliments pel bestiar produits a la pròpia granja
  • Pràctiques apropiades per la cria de diferents espècies de bestiar, com ara els espais oberts

Existeix una legislació a nivell Europeu que detalla com s'ha de gestionar el cultiu i el bestiar, així com també l'elaboració de pinços i farratges que s'etiquetin com a ecològics. Tots aquells productes que compleixen els requisits específics de la normativa, són aptes per portar el logotip d'agricultura ecològica de la Unió Europea (UE), que és obligatori des de juliol de 2010 per a tots aquells aliments ecològics pre-envasats de la UE. També es pot utilitzar el logotip de forma voluntària per aliments no pre-envasats produits dins la UE o productes ecològics importats des de països tercers.


A Espanya, el control i la certificació de l'agricultura ecològica és competència de les Comunitats Autònomes. Per això podem veure també el distintiu comunitari, que és obligatori des de juliol de 2010 juntament amb el logotip Europeu.

Exemple del logotip per d'agricultura ecològica a Navarra

A més a més, hi ha altres logotips distintius coneguts, com són el de França (tercer de la tercera línia)o el d'Alemanya (primer de la segona línia de la imatge següent) entre altres. A més a més, a Alemanya, compten amb el segell Demeter-Bund, que representa a la federació més antiga d'Alemanya. Els productors que hi formen part, tenen l'objectiu de treballar prop de la natura, sense fertilitzants ni productes antiparasitàris.
Diferents avals d'agricultura ecològica
A Q&diet estem molt sensibilitzats amb l'agricultura ecològica, la qualitat i els beneficis que ens aporten els seus aliments són indiscutibles. Per això podreu trobar moltes marques amb els distintius dels que hem estat parlant.

Per a més informació sobre l'agricultura ecològica a nivell Europeu, visiteu aquesta pàgina. També us recomanem la pàgina de la SEAE, Sociedad Española de Agricultura Ecológica o la FNAB. Féderation Nationale d'Agriculture Biologique.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada