Translate

dimarts, 30 d’octubre del 2012

L'espelta i el kamut




L'espelta i el Kamut són dos tipus de blat. Tenen gluten tot i que en menys quantitat que el blat comú.

L'espelta:

L'espelta (farro en italià) es cultiva des de fa uns 7000 anys i es considera l'origen de tots els blats. Té una closca més dura que el blat comú, el que fa que sigui un cereal més ric en proteïnes, hidrats de carboni, minerals i fibra.

Espelta en gra i farina d'espelta, foto vista aquí.

Actualment hi ha molts productes que es fan a partir d'aquest cereal: pa, pastes, galetes i fins i tot begudes vegetals. Us animem a tastar-los! 

El kamut:

El Kamut és un altre gra mil·lenari que prové de l'Antic Egipte, que es va redescobrir en una toma faraònica. Els seus components naturals el fan el cereal més nutritiu i energètic que es coneix (té entre un 20 i un 40% més de proteïnes) a més a més, és ric en minerals com el seleni, el zinc o el magnesi.

Més informació i foto del kamut, aquí.

Igual que l'espelta, ja podem trobar productes fets amb aquest cereal. Per veure els productes, fes click aquí.

Tant l'espelta com el kamut, representen una alternativa al blat convencional, faran que els nostres plats siguin diferents i que la nostra alimentació sigui més variada, a més a més d'aportar-nos molts nutrients.

Us animeu a tastar-los?

dijous, 25 d’octubre del 2012

Dies mundials: menopausa i osteoporosi




El post d'avui el dediquem a dos temes que sovint van relacionats, menopausa i osteoporosi.

El passat 18 d'octubre es va celebrar el Dia Mundial de la menopausa i dos dies més tard, el dia 20, se celebrava el Dia Mundial de l'osteoporosi.

La paraula menopausa ve del grec "menos" que significa mensualment i "pausi" que significa cessament o fi. Així doncs la menopausa, és el final de la menstruació. Els ovaris van perdent gradualment la capacitat de produir les hormones que regulen el cicle menstrual. Aquest fet provoca canvis tant físics com psíquics a les dones, que sovint no són fàcils de pair. En aquest enllaç podreu llegir una entrevista molt interessant sobre les conseqüències personals i socials de "l'última regla", per Montse Roura. La menopausa, entre altres, comporta una sèrie de canvis físics, com ara als ossos, que sumats a l'edat, fan que pugui aparèixer l'osteoporosi.

L'osteoporosi està provocada per la disminució de la quantitat de minerals als ossos, fent així que disminueixi la massa òssia. Com a conseqüència, els ossos es van tornant més fràgils i porosos, sent més fàcils de patir fractures. Aquest any, el lema del Dia Mundial de l'osteoporosi ha sigut "Para a la primera. Que la teva primera fractura sigui la última". Per a més informació sobre el Dia Mundial i l'osteoporosi, fes click aquí.




Per a més informació sobre el Dia Mundial i l'osteoporosi, fes click aquí.


Acabem el post d'avui recordant que tant per prevenir l'osteoporosi com per ajudar durant la menopausa, l'alimentació, les plantes, els complements dietètics i les flors de bach ens poden ajudar! Us animem a conèixer productes específics a la nostra botiga online o fent nos una visita! estarem encantats de poder-vos conèixer.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

La nevera de Q&diet, plena de novetats




La nevera de Q&diet és plena de novetats! hem renovat gran  part de la nostra secció de fresc incorporant productes de la marca Biográ. Us animem a visitar-la! Avui en fem una petita descripció:


Salsitxes de tofu: una manera diferent de consumir proteïnes sense haver de recórrer al regne animal. Hi ha 3 varietats diferents: frankfurt, tofu als tres formatges i tofu a les fines herbes. 

Bio Seità:  el seità s'elabora a partir del gluten de blat, podeu llegir més informació al post que li vam dedicar, aquí. Ara a Q&diet podreu trobar bio seità natural i seità a la jardinera.

Tofu: el tofu és una altra de les grans alternatives a les proteïnes animals, podeu llegir més en aquest post. Ara comptem amb bio tofu fines herbes i bio tofu fumat.

Vistteca: els productes vistteca són uns aliments proteics que visualment imiten a la carn, com si fóssin hamburgueses o vistecs. A Q&diet hem incorporat els vistteca següents: de cereals i llavors, de quinoa i verdures, de sèsam, de tomàquet i ceba i de grans de raïm, espinacs i gorgonzola.

Hamburgueses: també comptem amb les hamburgueses vegetals següents: carrota, xampinyons, formatge i verdures, escarxofa, espinacs i algues, pebrots i 5 verdures.

Altres novetats en precuinats de proteïnes vegetals: també comptem amb croquetes de tofu i boltes shiitake, nuguets de tofu, mandonguilles de formatge i toy i també mandonguilles d'albergínia, tofu i quinoa. Per altra banda, també hem incorporat dues pizzes, una de bolets, seità i sanfaina i una altra de tofu i verdures.

dijous, 18 d’octubre del 2012

Crema de castanyes



La recepta del mes de la Clara: Crema de castanyes!


Les castanyes són els fruits estrella de la tardor. És habitual sentir olor de fum i brasa pels carrers dels vespres freds, les castanyeres couen les castanyes i en fan paperines.

Un fruit ric en glúcids, en aigua i pobre en greixos. Per això es tracta d'un dels fruits secs amb menys calories. A més a més, la castanya és rica en potassi i  àcid fòlic.



Avui volem presentar-vos una recepta diferent per a fer amb aquest fruit. Serà ideal per acompanyar unes postres o per untar una torrada a l'hora d'esmorzar.

Ingredients:

Mig quilo de castanyes
400 dl de llet sencera
10g de sucre

Preparació

Poseu les castanyes en remull amb aigua calenta una estona, mitja hora o tres quarts, perquè se'n desprengui la pell. Acabeu-les de pelar.

Bulliu-les amb la llet fins que veieu que són toves (aproximadament 30 minuts). Tritureu-les i afegiu el sucre i ja teniu la crema. Podeu guardar-la dins la nevera o en una carmanyola, o un pot de vidre ben tapat uns 3 o 4 dies.

Bon profit!

dilluns, 15 d’octubre del 2012

La lecitina de soja




Lecitina és el nom que reben un conjunt de fosfolípids (tipus de greix) que la majoria de vegades prové de la soja i s'utilitza molt com a additiu tot i que des de fa uns anys, ha passat a ser un dels complements dietètics més utilitzats degut a les seves propietats.

Per a què és interessant la lecitina de soja?

La lecitina de soja, tal i com hem explicat, és un conjunt de fosfolípids (greixos) que estan fonamentalment formats per àcids grassos essencials. A més a més, és rica en fósfor i colina (la colina és una substància imprescindible per afavorir la sinapsi entre neurones). Aquests 3 elements fan que la lecitina sigui molt interessant  principalment en els casos següents (tot i que se'li atribueixen més propietats derivades d'aquestes): 

  • Hipercolesterolèmia (colesterol alt) i circulació sanguínia: els fosfolípids formen part de les membranes cel·lulars i fan augmentar el colesterol bo (HDL) i que disminueixi el dolent (LDL). A més a més, la lecitina actua emulsionant el greix i fent que es transporti més fàcilment a través de la sang. D'aquesta manera el greix no s'enganxa a les parets dels vasos sanguinis.
  • Sistema Nerviós i memòria: gràcies a l'acció de la colina, les nostres neurones poden fer sinàpsi (connexió entre elles) i mitjançant el fósfor, podem augmentar la nostra memòria. Per això la lecitina de soja és molt recomanada en situacions on es requereix més concentració i memòria com ara exàmens, èpoques d'alt rendiment etc.
  • Teixit ossi: el fósfor, a més a més, afavoreix una bona regeneració dels ossos.

Recomanacions d'ús i presentacions:

Actualment, al mercat, podem trobar la lecitina de soja en forma de granulat o de perles (comprimits).

Dues presentacions disponibles a Q&diet. Ambdós productes garanteixen l'absència d'organismes genèticament modificats (OGM). Per veure aquests i més productes amb lecitina, feu click aquí.

Les recomanacions d'ús són de 3 perles al dia en el cas d'infants i fins a 9 perles pels adults. Una dosi mitja sol ser de 6 perles al dia (2 abans d'esmorzar, 2 abans de dinar i 2 abans de sopar). Com a dosi de manteniment, es recomanen 3 perles al dia. En el cas del granulat, es recomanen d'una a tres cullerades de postre al dia, que es poden prendre abans de menjar o barrejades amb els aliments.

dijous, 11 d’octubre del 2012

11 d'octubre, Dia Mundial de la Visió




El segon dijous del mes d'octubre, se celebra el Dia Mundial de la Visió, que aquest any cau el dia 11 d'aquest mes.

Aquesta diada té com a finalitat centrar l'atenció en la ceguera, la discapacitat visual i la rehabilitació dels discapacitats visuals.

A Q&diet volem aportar el nostre petit gra de sorra en aquest àmbit, així que el post d'avui va dedicat a la bona salut dels ulls a través de l'alimentació.

Quins són els nutrients que ens ajuden a tenir una bona visió?


  • Vitamines: les vitamines realitzen funcions importantíssimes al cos humà. Entre elles, algunes tenen funcions molt importants pels ulls i la visió.
    •  Vitamina A: és molt necessària per la visió nocturna. On la podem trobar? aliments com els làctics, els peixos, les vísceres, les mantegues i alguns vegetals com la carrota o el bròquil són alts en aquesta vitamina.
    • Beta-carotens: al beta-carotè també se l'anomena provitamina A, ja que a través d'aquests pigments vegetals es forma la vitamina A al fetge i a l'intestí prim. Els aliments rics en beta-carotens són la carrota, els espinacs, la carbassa, el tomàquet o les bledes, entre altres.
    • Vitamina B2 (riboflavina): aquesta vitamina participa al bon manteniment de la visió. Els aliments més rics en riboflavina són la llet, els ous i les mongetes.
    • Vitamina E: aquesta vitamina té funcions importants a nivell de les membranes cel·lulars ajudant a mantenir la integritat de les cèl·lules. Sembla a ser que a nivell dels ulls, ajuda a prevenir les cataractes actuant com a antioxidant. Els aliments rics en aquesta vitamina són els olis i llavors vegetals.

  • Minerals: de la mateixa manera que les vitamines, els minerals també realitzen funcions importants relacionades en aquest àmbit.
    • Zinc: el zinc és un mineral que actua activant molts enzims a l'organisme i també activant el metabolisme de la vitamina A, imprescindible per la bona visió nocturna. Els aliments rics en zinc són, entre altres, productes d'origen animal com ara carn, ous i marisc o el germen dels cereals.
    • Seleni: la falta d'aquest oligoelement està relacionada amb un augment de risc de formació de cataractes. L'aliment més ric que hi ha en seleni és el llevat de cervesa i el ginseng.

  • Àcids grassos essencials: els àcids grassos omega 3 i omega 6 ajuden a prevenir la degeneració macular i ajuden a formar vitamina A a partir de carotens. Els aliments rics en omega 3 són els peixos, mentre que els rics en omega 6 són els olis i llavors vegetals.

Des de Q&diet, animem a prevenir abans que guarir, per tenir una bona salut i poder gaudir de bona vista durant molts anys! 

dilluns, 8 d’octubre del 2012

Novetats en productes Natur-diet Muria




Natur-diet Muria és la unió d'una empresa distribuidora de dietètica i nutrició i una empresa que fabrica mel (Mel Muria).
 Els seus productes, tant els que fabriquen com els que distribueixen, són de gran qualitat. A Q&diet ja comptàvem amb aquests productes, però ara hem ampliat el ventall amb les següents novetats:

Una de les novetats,
ja disponible a Qdiet
i a la web.


- Prunes: les prunes són riques en fibra i ens ajuden a regular el trànsit intestinal.

- Sucre de bedoll amb base de xilitol: aquest sucre es pot utilitzar tant per cuinar com per edulcorar begudes i altres plats. Conté aproximadament un 40% menys de calories i a més a més, com que té xilitol, no és perjudicial per les dents.

- Natur Stevia: la stevia és una planta amb unes fulles de gust molt dolç que es fan servir per fer edulcorants. Investigacions recents indiquen que aquesta planta té efectes beneficiosos en el control de sucre, l'obesitat o la hipertensió.

- Mix de llavors: mescla de pipes de carbassa, pipes de gira-sol, sèsam natural i alfals. Ideal per l'esmorzar amb iogurt, begudes vegetals o llet o bé per condimentar plats com amanides o cremes de verdures.

A Q&diet incorporem novetats constantment. No trobes el que busques? consulta'ns i intentarem trobar-ho!

dijous, 4 d’octubre del 2012

Mousaka vegetariana




La mousaka és un plat que neix tradicional d'origen grec, on l'ingredient principal és l'albergínia. Aquesta recepta és una adaptació per a vegetarians. Podeu veure aquesta i altres receptes vegetarianes, aquí.  Esperem que us agradi!

Ingredients (2 presones):

- 1 albergínia gran
- 500g de tomàquets madurs
- 1 culleradeta de sucre
- 20g de margarina
- 1 culleradeta de farina
- 1 vas de llet
- 50g de formatge parmesà o un altre formatge que us agradi

Exemple de mousaka, foto vista aquí
Preparació:

Preescalfar el forn a 200ºC, mentrestant, tallem els tomàquets en daus afegim la culleradeta de sucre i deixem coure a foc baix durant 30 minuts, removent de tant en tant. S'ha de deixar que s'evapori tota l'aigua per aconseguir la textura d'una salsa més aviat espessa.

Tallar l'albergínia longitudinalment en làmines fines. Col·loquem les làmines en una safata de forn que prèviament hem untat amb una mica d'oli d'oliva. Les posem al forn durant uns 15 minuts o fins que veiem que comencen a estar daurades. Donar la volta a les làmines i deixar al forn uns 15 minuts més per a que es dauri l'altre costat. Treure del forn i deixar atemperar.

Mentrestant, calentar la margarina en una cassola petita. Quan estigui fosa, s'afegeig la farina i es deixa daurar un parell de minuts. S'afegeix la llet poc a poc, remenant constantment per evitar que es formin grumolls i es deixa espessir. Afegim la meitat del formatge.

Muntatge del plat: s'aconsella preparar-lo en cassoletes de fant. Es posa una capa de salsa de tomàquet, salsa de formatge i làmines d'albergínia. S'espolvoreja el formatge que no hem utilitzat. Enfornar a 200ºC durant uns 15 minuts.

Bon profit!!