Translate

dijous, 30 de maig del 2013

El gluten

El gluten (ESP)
El gluten (CAT)

Hace tres días se celebró en España el día Nacional del Celíaco con muchas actividades relacionadas con la enfermedad. Por eso, hoy hacemos nuestra pequeña aportación y dedicamos este post al gluten.

El gluten es una proteína que se encuentra en la semilla de muchos cereales y está formada principalmente por gliadina y glutenina. Esta proteína participa aportando elasticidad y esponjosidad así como también cierta espesor.

Un celíaco es una persona que no tolera el gluten. Por ahora, el único remedio que hay, es eliminar de la dieta los cereales que lo contienen (avena, cebada, centeno, trigo, espelta, kamut, triticale) así como también sus derivados. Todos los productos que no contienen gluten, se presentan con el símbolo de una espiga barrada, que también es uno de los símbolos más comunes en las asociaciones de celíacos.


                 
                     Símbolo Ass. Celíacos Andorra
Símbolo Ass. Celíacos Cataluña

Cereales sin gluten

Muchas veces, nos quedamos con la idea de que las personas que padecen celiaquía sólo pueden comer maíz y arroz. No obstante, hay más cereales que no contienen esta proteína y que podrán contribuir a que su dieta sea más variada.

Los cereales que en su composición natural no contienen gluten, que son: el arroz, el maíz, el trigo sarraceno, el mijo y la quinoa (considerada un seudocereal). Os animamos a todos a descubrir y experimentar recetas con estos cereales, tan ricas como la que podréis leer aquí

Enlaces de interés

La celiaquía no sólo es una enfermedad de niños, también se puede diagnosticar en edad adulta. Durante los primeros meses, puede resultar ser desbordante la cantidad de etiquetas que hay que leer y todas las cosas que hay que controlar. Las Asociaciones y Federaciones son un gran apoyo y por ello hoy os dejamos estos enlaces.  

Associació de Celíacs d'Andorra                                www.celiacsandorra.org/
Associació de Celíacs de Catalunya                            www.celiacscatalunya.org
Federación de Asocaciones de Celíacos de España    www.celiacos.org/
Association Française Des Intolérants au Gluten         


El gluten (CAT)

Fa tres dies es va celebrar a Espanya el dia Nacional del Celíac amb moltes activitats relacionades amb la malaltia. Per això, avui fem la nostra petita aportació i dediquem aquest post al gluten.

El gluten és una proteïna que es troba a la llavor de molts cereals i està formada principalment per gliadina i glutenina. Aquesta proteïna participa aportant elasticitat i esponjositat així com també certa espessor.

Un celíac és una persona que no tolera el gluten. Per ara, l'únic remei que hi ha, és eliminar de la dieta els cereals que el contenen (civada, ordi, sègol, blat, espelta, kamut, triticale) així com també els seus derivats. Tots els productes que no contenen gluten, es presenten amb el símbol d'una espiga barrada, que també és un dels símbols més comuns en les Associacions de Celíacs.


                  
                     Símbol Ass. Celíacs d'Andorra
Símbol Ass. Celíacs Catalunya

Cereals sense gluten

Moltes vegades, ens quedem amb la idea que les persones que pateixen celiaquia només poden menjar blat de moro i arròs. Tanmateix, hi ha més cereals que no contenen aquesta proteïna i que podran contribuir que la seva dieta sigui més variada.

Els cereals que en la seva composició natural no contenen gluten, que són: l'arròs, el blat de moro, el blat sarraí, el mill i la quinoa (considerada un pseudocereal). Us animem a tots a descobrir i experimentar receptes amb aquests cereals, tan riques com la que podreu llegir aquí.

Enllaços d'interès

La celiaquia no només és una malaltia de nens, també es pot diagnosticar en edat adulta. Durant els primers mesos, pot resultar ser desbordant la quantitat d'etiquetes que cal llegir i totes les coses que cal controlar. Les associacions i federacions són un gran suport i per això avui us deixem aquests enllaços.

Associació de Celíacs d'Andorra                                www.celiacsandorra.org/
Associació de Celíacs de Catalunya                            www.celiacscatalunya.org
Federación de Asocaciones de Celíacos de España    www.celiacos.org/
Association Française Des Intolérants au Gluten         

dijous, 23 de maig del 2013

Tabbouleh, taboulé o tabulé


Taboulé (ESP)
Taboulé (CAT)

Hoy presentamos un plato de origen sirio, típico de la comida árabe. Es una ensalada vegetariana deliciosa y nutritiva. Puede cocinarse con distintos cereales, los más típicos son el bulgur (sémola de trigo partida) el cuscús o la quinoa. Se recomienda como aperitivo o de acompañamiento de un plato principal.

Ingredientes (4 personas):
Ejemplo de taboulé con cuscús


- 1 taza de bulgur (sémola de trigo), cuscús o quinoa.
- 2 cebollas picadas
- 1 taza de perejil fresco picado
- 1 taza de hierbabuena fresca picada
- 400g de tomates maduros cortados en dados
- Media taza de zumo de limón recién exprimido
- Sal
- Pimienta
- Aceite de oliva virgen extra

Preparación:

En caso de usar bulgur, se debe poner en remojo con agua y dejarlo 10 minutos. Luego se escurre y se aprieta con una cuchara para ayudar a eliminar el agua restante. Si se usa quinoa o cuscús hay que cocerlos. La cocción del cuscús es muy rápida mientras que la quinoa requiere más tiempo (si no sabes qué es la quinoa, puedes leer más aquí).


En un cuenco, se mezclan el tomate cortado en dados, las cebollas picadas, el perejil, la hierbabuena y el cereal que hayamos elegido y se mezcla bien. A continuación se aliña con el zumo de limón, un poco de aceite, sal y pimienta.

Buen provecho!

Taboulé (CAT)

Avui presentem un plat d'origen sirià, típic del menjar àrab. És una amanida vegetariana deliciosa i nutritiva. Pot cuinar-se amb diferents cereals, els més típics són el bulgur (sèmola de blat partida) el cuscús o la quinoa. Es recomana com a aperitiu o d'acompanyament d'un plat principal.

Ingredients (4 persones):

Exemple de taboulé amb cuscús

- 1 tassa de bulgur (sèmola de blat), cuscús o quinoa.
- 2 cebes picades
- 1 tassa de julivert fresc picat
- 1 tassa de menta fresca picada
- 400g de tomàquets madurs tallats a daus
- Mitja tassa de suc de llimona acabat d'esprémer
- Sal
- Pebre
- Oli d'oliva verge extra


Preparació:

En cas d'usar bulgur, s'ha de posar en remull amb aigua i deixar-ho 10 minuts. Després s'ha d'escórrer i prémer amb una cullera per ajudar a eliminar l'aigua.

Si s'usa quinoa o cuscús, cal coure'ls. La cocció del cuscús és molt ràpida mentre que la quinoa requereix més temps (si no saps què és la quinoa, pots llegir-ho aquí).

En un bol, es barregen el tomàquet tallat a daus, les cebes picades, el julivert, la menta i el cereal que haguem triat i es barreja tot bé. A continuació s'amaneix amb el suc de llimona, una mica d'oli, sal i pebre.

Bon profit!

dijous, 16 de maig del 2013

Los aceites de borraja y onagra: los ácidos grasos Omega 6

Los aceites de borraja y onagra (ESP)
Els olis de borratja i onagra (CAT)

Dos aceites ricos en ácidos grasos omega 6:


La borraja (Borago officinalis) es una verdura muy consumida en Navarra. Su aceite es  rico en ácidos grasos esenciales, que son aquellos que el cuerpo no es capaz de producir y que por lo tanto, nos llegan exclusivamente a través de la dieta. Este aceite es especialmente rico en ácidos grasos omega, siendo su proporción de ácido gamma-linolénico más alta que en el aceite de onagra.

Por otro lado, la onagra (Oenthoera biennis) es una planta silvestre. Mediante la presión en frío de sus
semillas se obtiene un aceite también rico en ácidos grasos omega 6. En este caso, la proporción de ácido linolénico es más alta que en el aceite de borraja.


Ambos aceites se obtienen por presión en frío. El aceite de borraja es más fácil de producir mientras que en el caso de la onagra, se necesita más cantidad de materia prima para obtener la misma cantidad de aceite.   

Propiedades:

- Producción de prostaglandinas: los ácidos grasos esenciales son imprescindibles para la formación de prostaglandinas, unas sustancias precuersoras de hormonas, capaces de regular muchas funciones en nuestro organismo.

- Prevención y tratamiento de trastornos cardiovasculares ciruclatorios y colesterol: mediante su acción vasoidlatadora mejora el aparato circulatorio y previene las varices. La liberación de ciertas sustancias químicas, evitan la formación de coágulos. Además, ayuda a disminuir los niveles de colesterol. 

- Acción antiinflamatoria: este tipo de ácidos grasos esenciales ayudan a impedir la formación de sustancias inflamatorias, siendo útiles en casos de artritis reumatoide y otros procesos inflamatorios.

- Regulación de las hormonas femeninas:  tanto el aceite de borraja como el de onagra, se usan durante el síndrome premenstrual ya que ayudan a regular las hormonas . Son útiles en menstruaciones fuertes ya que ayudan a menguar el dolor de cabeza o la hinchazón de vientre.

- Uso externo: emoliente de piel y mucosas: estos aceites, si se usan a nivel externo, ayudan a suavizar y proteger la piel y las mucosas y a reducir su inflamación.

Els olis de borratja i onagra (CAT)

Dos olis rics en àcids grassos omega 6:

La borratja (Borago officinalis) és una verdura molt consumida a Navarra. El seu oli és ric en àcids grassos essencials, que són aquells que el cos no és capaç de produir i que per tant, ens arriben exclusivament a través de la dieta. Aquest oli és especialment ric en àcids grassos omega 6, sent la seva proporció d'àcid gamma-linolènic més alta que en l'oli d'onagra.


D'altra banda, l'onagra (Oenthoera biennis) és una planta silvestre. Mitjançant la pressió en fred de les seves
llavors s'obté un oli també ric en àcids grassos omega 6. En aquest cas, la proporció d'àcid linolènic és més alta que en l'oli de borratja.

 Ambdós olis s'obtenen per pressió en fred. L'oli de borratja és més fàcil de produir mentre que en el cas de l'onagra, es necessita més quantitat de matèria primera per obtenir la mateixa quantitat d'oli. 

Propietats:

- Producció de prostaglandines: els àcids grassos essencials són imprescindibles per a la formació de prostaglandines, unes substàncies precuersores d'hormones, capaces de regular moltes funcions al nostre organisme.

- Prevenció i tractament de trastorns cardiovasculars ciruclatorios i colesterol: mitjançant la seva acció vasoidlatadora millora l'aparell circulatori i prevé les varius. L'alliberament de certes substàncies químiques, eviten la formació de coàguls. A més, ajuda a disminuir els nivells de colesterol.

- Acció antiinflamatòria: aquest tipus d'àcids grassos essencials ajuden a impedir la formació de substàncies inflamatòries, sent útils en casos d'artritis reumatoide i altres processos inflamatoris.

- Regulació de les hormones femenines: tant l'oli de borratja com el d'onagra, s'usen durant la síndrome premenstrual ja que ajuden a regular les hormones. Són útils en menstruacions forts ja que ajuden a minvar el mal de cap o la inflor de ventre.

- Ús extern: emolient de pell i mucoses: aquests olis, si s'usen a nivell extern, ajuden a suavitzar i protegir la pell i les mucoses ia reduir la seva inflamació.

Photo credits: planta 1 - planta 2 

dijous, 9 de maig del 2013

La fibromialgia y la fatiga crónica

12 de mayo, día mundial de la fibromialgia y la fatiga crónica (ESP)
12 de maig, dia mundial de la fibromiàlgia i la fatiga crònica (CAT)

El próximo domingo 12 de mayo, es el día mundial de la fibromialgia y la fatiga crónica. Según la Asociación Catalana de Afectados por la Fibromialgia (ACAF), formada por personas afectadas por fibromialgia, síndrome de fatiga crónica y sensibilidad química múltiple, estas enfermedades se definen como:

Fibromialgia: enfermedad caracterizada por dolor crónico generalizado no articular y sensación de dolor cuando se ejerce presión en unos puntos sensibles específicos. Está reconocida por la OMS desde 1992, afectando en su mayoría a mujeres de mediana edad y por ahora, no tiene una causa conocida. 

Síndrome de fatiga crónica: se caracteriza por una fatiga profunda que no mejora con el descanso, que puede empeorar con la actividad física y/o mental y que permanece pasadas más de 24h desde la realización de un esfuerzo. Las personas afectadas tienen numerosos síntomas no específicos que incluyen dolor muscular, debilidad, falta de concentración y/o pérdida de memoria e insomnio entre otros. 

Según un estudio realizado hace unos años, en España la fibromialgia afecta al 2,4% de la población y un 70% de los pacientes con fibromialgia sufren también fatiga crónica.

Además de tratamiento y farmacológico, cada día son más las personas (y también las asociaciones) que apuestan por la medicina y las terapias alternativas como complemento. Un buen ejemplo de ello, son las actividades que ofrece AFINSYFACRO, que podéis ver aquí

La alimentación y el llevar una vida sana también son de gran ayuda, como comenta una médica especialista en nutrición de fibromialgia en este artículo. En el caso de la fibromialgia, se recomienda tomar alimentos o complementos ricos en minerales como magnesio, calcio, selenio, zinc y yodo. También se recomiendan los antioxidantes, los complementos que nos ayudan a tener más energía y vitalidad, como el umeboshi o el guaraná y los ácidos grasos omega 3 o el arpagofito como antiinflamatorios natutrales.

Con motivo del dia mundial de estas dos enfermedades, se realizarán múltiples actividades por todo el mundo, con la finalidad de informar sobre los avances en tratamientos e información a la población general para que se sensibilicen con ambas enfermedades. ¡¡Os animamos a participar!!

Webs de interés:






12 de maig, dia mundial de la fibromiàlgia i la fatiga crònica (CAT)

El proper diumenge 12 de maig, és el dia mundial de la fibromiàlgia i la fatiga crònica. Segons l'Associació Catalana d'Afectats per la Fibromiàlgia (ACAF), formada per persones afectades per fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, aquestes malalties es defineixen com:

Fibromiàlgia: malaltia caracteritzada per dolor crònic generalitzat no articular i sensació de dolor quan s'exerceix pressió en uns punts sensibles específics. Està reconeguda per l'OMS des de 1992, afectant majoritàriament a dones de mitjana edat i per ara, no té una causa coneguda.


Síndrome de fatiga crònica: es caracteritza per una fatiga profunda que no millora amb el descans, que pot empitjorar amb l'activitat física i/o mental i que roman passades més de 24 hores des de la realització d'un esforç. Les persones afectades tenen nombrosos símptomes no específics que inclouen dolor muscular, debilitat, falta de concentració i/o pèrdua de memòria i insomni entre d'altres.

Segons un estudi realitzat fa uns anys, a Espanya la fibromiàlgia afecta el 2,4% de la població i un 70% dels pacients amb fibromiàlgia pateix també fatiga crònica.

A més del tractament farmacològic, cada dia són més les persones (i també les associacions) que aposten per la medicina i les teràpies alternatives com a complement. Un bon exemple d'això, són les activitats que ofereix AFINSYFACRO, que podeu veure aquí


L'alimentació i el fet de portar una vida sana també són de gran ajuda per millorar la qualitat de vida, com comenta una metgessa especialista en nutrició de fibromiàlgia en aquest article. En el cas de la fibromiàlgia, es recomana prendre aliments o complements rics en minerals com magnesi, calci, seleni, zinc i iode. També es recomanen els antioxidants, els complements que ens ajuden a tenir més energia i vitalitat, com l'umeboshi o el guaranà i els àcids grassos omega 3 o l'arpagòfit com a antiinflamatoris natutrals.


Amb motiu del dia mundial d'aquestes dues malalties, es realitzaran múltiples activitats per tot el món, amb la finalitat d'informar sobre els avenços en tractaments i donar informació a la població general perquè se sensibilitzin amb ambues malalties. Us animem a participar!!


Webs d'interès:


 AMARE ANDORRA: Associació de Malalts i Afectats Reumàtics, Fibromiàlgia i de Síndrome de la Fatiga Crònica  Andorra 


Afinsyfacro


SER: Sociedad Espñola de Reumatología 


ACAF: Asssociació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia 


SEDOLOR: Sociedad Española del dolor 

dijous, 2 de maig del 2013

¡Novedades del mes de mayo!


Novedades del mes (ESP)
Novetats del mes (CAT)

Estas son las últimas novedades ya disponibles en la tienda:

Excite power plus


En un post anterior, hablamos de complementos para mejorar la vida sexual. Pues bien, este complemento es una mezcla de plantas (maca, avena, pimentón dulce, ginseng, zarzaparrilla, calabaza, azufaifa y ortiga verde) que lo convierte en una de las mejores "viagras naturales" para el hombre. Ayuda a mejorar la vida sexual, la calidad de la erección, aumenta la producción de testosterona y la líbido. Se recomineda tomar 1 cápsula al día, prefeiblemente 1 hora antes de tener relaciones sexuales. No tiene efectos secundarios. 


Jaluskin


Jaluskin és un complemento para ayudar a mantener la piel hidratada, elástica y tonificada, evitando así el envejecimiento cutáneo. Su composición principal es: ácido hialurónico, colágeno, elastina y vitamina E. Se recomienda tomar un comprimido al día.

Cetonas de frambuesa


Las cetonas de frambuesa son las sustancias aromáticas responsables del olor característico de las frambuesas.
Estas sustancias, según un estudio del Dr.Oz, actúan como quema grasas en el organismo, ayudándonos así a controlar nuestro peso junto con una dieta equilibrada y ejercicio físico. Las cetonas de frambuesa de la marca Drasanvi, están mezcladas con mango africano, L-carnitina, té verde, açaí y guaraná, ingredientes que potencian aún más sus propiedades. Se recomienda tomar 2 comprimidos repartidos durante el día media hora antes de comer (por ejemplo, comida y cena).


Ginkgo plus

El ginkgo biloba es una planta conocida por sus efectos sobre la circulación sanguínea (especialmente la  cerebral) aumentando la concentración, el estado de ánimo y la energía. Además este complemento se completa con reishi, bayas de schisandra y fo-ti. Es un buen complemento para épocas de cansancio y astenia.


Oseogen óseo y Oseogen articular:


Oseogen óseo es un complemento alimenticio para ayudar a mantener los huesos y dientes sanos y fuertes. Contiene calcio, magnesio, vitaminas A y D y cobre. Está muy indicado para deportistas, situaciones en las que los huesos necesitan fortalecerse como roturas o lesiones y también en etapas de la vida en las que es importante ayudar a mantener los huesos bien, como la menopausia o la tercera edad.


Por otro lado, Oseogen articular es un complemento alimenticio que contribuye al funcionamiento normal de cartílagos y huesos en primera instancia pero también de ligamentos, tendones y músculos. Contiene cartílago de tiburón, glucosamina, calcio, colágeno marino, condroitina, magnesio, bromelanina, levadura de selenio, hierro y vitaminas. Existe en dos formatos: cápsulas o polvo.


Flores de Bach: preparado para exámenes y descanso

Healing Herbs, nuestra marca habitual de Flores de Bach, dispone ahora de 2 preparados, uno para exámenes y otro para descansar mejor. Ambos preparados están disponibles en spray y en microcápsulas. Ambas presentaciones se usan de manera sublingual.


Flores de bach exámenes: mezcla de 5 flores (Clematis, Gentian, Elm, Larch y White Chesnut) que nos ayudarán a estar más concentrados, a tener más confianza en nosotros mismos y a ejercer correctamente nuestras responsabilidades.

Flors de bach descanso: mezcla de 5 flores (Agrimony, Cherry Plump, Impatiens, Vervain, Walnut y White Chesnut) que nos ayudarán a poder desconectar, relajándonos, liberándonos del estrés y poder dormir mejor.

Os recordamos que nuestra terapeuta prepara Flores de Bach a medida.


Novetats del mes (CAT)

Aquestes són les últimes novetats ja disponibles a la botiga:

Excite power plus



En un post anterior, vam parlar de complements per millorar la vida sexual. Doncs bé, aquest complement és una barreja de plantes (maca, civada, pebre vermell dolç, ginseng, arítjol, carbassa, ginjoler i ortiga verda) que el converteixen en una de les millors "viagres naturals" per a l'home. Ajuda a millorar la vida sexual, la qualitat de l'erecció, augmenta la producció de testosterona i la libido. Es recomana prendre 1 càpsula al dia, prefeiblement 1 hora abans de tenir relacions sexuals. No té efectes secundaris.

Jaluskin

Jaluskin és un complement per ajudar a mantenir la pell hidratada, elàstica i tonificada, evitant així l'envelliment cutani. La seva composició principal és: àcid hialurònic, col·lagen, elastina i vitamina E. Es recomana prendre un comprimit al dia.

Cetona de gerds



Les cetones de gerds (cetonas de frambuesa) són les substàncies aromàtiques responsables de l'olor característic de les gerds.

Aquestes substàncies, segons un estudi del Dr.Oz, actuen com crema-greixos a l'organisme, ajudant-nos així a controlar el nostre pes juntament amb una dieta equilibrada i exercici físic. Les cetones de gerds de la marca Drasanvi, estan barrejades amb mango africà, L-carnitina, te verd, açaí i guaraná, ingredients que potencien encara més les seves propietats. Es recomana prendre 2 comprimits repartits durant el dia mitja hora abans de dinar (per exemple, dinar i sopar).


Ginkgo plus

El ginkgo biloba és una planta coneguda pels seus efectes sobre la circulació sanguínia (especialment la cerebral) augmentant la concentració, l'estat d'ànim i l'energia. A més aquest complement es completa amb reishi, baies de Schisandra i fo-tu. És un bon complement per a èpoques de cansament i astènia.


Oseogen ossi i Oseogen articular:

"Oseogen óseo" és un complement alimentari per ajudar a mantenir els ossos i dents sanes i fortes. Conté calci, magnesi, vitamines A i D i coure. Està molt indicat per a esportistes, situacions en què els ossos necessiten enfortir-se com trencaments o lesions i també en etapes de la vida en què és important ajudar a mantenir els ossos ben, com la menopausa o la tercera edat.


Per altra banda, Oseogen articular és un complement alimentari que contribueix al funcionament normal de cartílags i ossos en primera instància però també de lligaments, tendons i músculs. Conté cartílag de tauró, glucosamina, calci, colàgen marí, condroïtina, magnesi, bromelanina, llevat de seleni, ferro i vitamines. Existeix en dos formats: càpsules o pols.

Flors de Bach: preparats per exàmens i descans


Healing Herbs, la nostra marca habitual de Flors de Bach, disposa ara de 2 preparats: un per exàmens i un altre per descansar millor. Tots dos preparats estan disponibles en esprai i en microcàpsules. Ambdues presentacions es fan servir de manera sublingual.



Flors de bach exàmens: barreja de 5 flors (Clematis, Gentian, Elm, Larch i White Chesnut) que ens ajudaran a estar més concentrats, a tenir més confiança en nosaltres mateixos i a exercir correctament les nostres responsabilitats.

Flors de Bach descans: barreja de 5 flors (Agrimony, Cherry Plump, Impatiens, Vervain, Walnut i White Chesnut) que ens ajudaran a poder desconnectar, relaxant-nos, alliberant-nos de l'estrès i poder dormir millor.

Us recordem que la nostra terapeuta prepara Flors de Bach a mida.